Smaczne posiłki zależy nie tylko od kuchni
Posted on 20/11/2021 7:27am
Uważam, że każdy człowiek częściej lub rzadziej zje coś poza domem. Czasem z uwagi na lenistwo, w innym przypadku w pośpiechu, lub przez brak umiejętności kulinarnych.
W każdym z tych przypadków oczekujemy jednak, iż nasze fundusze się nie zmarnują, a nam przyjdzie skosztować smacznego dania.
Author: amateur photography by michel
Source: http://www.flickr.com
Author: A_Peach
Source: http://www.flickr.com
Author: Chris & Karen Highland
Source: http://www.flickr.com
Mnóstwo osób skupia się tylko na umiejętnościach kucharzy. Jest to niepoprawne myślenie, ponieważ na sukces w branży gastronomicznej oddziałuje dużo więcej elementów, które zazwyczaj w całość łączy kierownik restauracji. To jemu podlega każda osoba, która jest w niej zatrudniona.
Jeśli jesteś zdania, że omawiany post jest godny Twojej uwagi, to niewątpliwie warto zobaczyć ponadto (http://www.workservice.pl/praca/magazyn/niemcy/) inne podobne teksty!
W zależności od funduszy, którymidysponuje właściciel osób w danym lokalu jest zatrudnionych mniej lub więcej. Wszędzie znajdziemy jednak kogoś, kto odpowiada za czynność, która z początku wydaje się być prozaiczna - robienie zakupów. Wbrew temu, co można sądzić w sytuacji restauracji jest to niezwykle istotna sprawa. Odpowiedni dobór produktów stanowi fundament dań, które w późniejszym czasie z nich powstaną. Nawet najwybitniejszy szef kuchni nie wyczaruje pysznego posiłku z gnijących warzyw. Za zakupy odpowiada często właśnie kierownik restauracji, lecz najpierw ktoś musi sumiennie przygotować dla niego ich spis. Za wizerunek lokalu w największym stopniu odpowiadają kelnerzy, bo to ich dostrzegamy jako pierwszych kiedy przekraczamy próg restauracji. Jeśli nie będziemy powitani przez sympatycznych ludzi, a poziom obsługi będzie pozostawiał wiele do życzenia, to wrażenie o całym lokalu będzie również nie najlepsze. Kierownik restauracji, zwany czasami jej menadżerem, powinien to wszystko łączyć w jedną, spójną całość, by ludzie pragnęli wracać do restauracji wraz ze swoimi przyjaciółmi.
Jeśli jesteś zdania, że omawiany post jest godny Twojej uwagi, to niewątpliwie warto zobaczyć ponadto (http://www.workservice.pl/praca/magazyn/niemcy/) inne podobne teksty!
W zależności od funduszy, którymidysponuje właściciel osób w danym lokalu jest zatrudnionych mniej lub więcej. Wszędzie znajdziemy jednak kogoś, kto odpowiada za czynność, która z początku wydaje się być prozaiczna - robienie zakupów. Wbrew temu, co można sądzić w sytuacji restauracji jest to niezwykle istotna sprawa. Odpowiedni dobór produktów stanowi fundament dań, które w późniejszym czasie z nich powstaną. Nawet najwybitniejszy szef kuchni nie wyczaruje pysznego posiłku z gnijących warzyw. Za zakupy odpowiada często właśnie kierownik restauracji, lecz najpierw ktoś musi sumiennie przygotować dla niego ich spis. Za wizerunek lokalu w największym stopniu odpowiadają kelnerzy, bo to ich dostrzegamy jako pierwszych kiedy przekraczamy próg restauracji. Jeśli nie będziemy powitani przez sympatycznych ludzi, a poziom obsługi będzie pozostawiał wiele do życzenia, to wrażenie o całym lokalu będzie również nie najlepsze. Kierownik restauracji, zwany czasami jej menadżerem, powinien to wszystko łączyć w jedną, spójną całość, by ludzie pragnęli wracać do restauracji wraz ze swoimi przyjaciółmi.
Jak widać kucharze wcale nie są najważniejsi w restauracjach. Oczywiście to oni odpowiadają za to, co znajdzie się na naszych talerzach, lecz zanim to nastąpi wiele innych osób musi zadbać o produkty, oraz o nas, czyli o klientów.